Kopenhag, 19 Haziran 2013 (ENG | FRE | RUS) – Dünyanin en büyük güvenlik organizasyonu AGIT'ın hazırlık aşamasındaki Parlamenter Asamblesi güncel kararına göre, siber saldırılar geleneksel saldırı hareketleriyle eşit görülmeli.
Karar Asamble'nin 29 Haziran'da başlayan Genel Kurul toplantısında Istanbul'da oylanacak. Tartışma bu ayın başlarında NATO'nun aldığı, Ekim'den itibaren tam operasyonel siber defans kapasitesinin yürürlüğe girme kararını izleyecek.
AGIT PA kararı siber suçlara ilişkin uluslararası işbirliği ararken, bu saldırıların ciddi güvenlik tehditi oluşturduğunu ve "kayıtsız kalınamayacağını ve önemsenmesi "gerektiğini vurguladı.
"Uluslararası toplumun siber tehditlere karşı kesin tedbirlerde uzlaşamaması çok üzücü. Bizler siber güvenlik alanında, uluslarası toplum için işbirliğini arttırmak ve bilgi alışverişini sağlamaya kesin bir ihtiyaç duymaktayız." Kararı hazırlayan Liisa-Ly Pakosta (Estonya) belirtti.
Tasarı aynı zamanda parlamento ve hükümetleri Avrupa Konseyi'nin 2001 Siber Suçlar Anlaşması'nı onaylamaya çağırıyor. Bu anlaşma bilgisayar ilişkili suçlar için tek hukuki çok taraflı araç.
Karar aynı zamanda dijital çağda temel özgürlükleri korumayı amaçlıyor. AGIT ülkeleri bu alandaki sorumlulukları modernize etmek için uzlaşmayı sağlamakta uzun yıllar başarılı olamadı. "Offline iken sahip olunan haklar, online iken de korunmalı, özellikle ifade özgürlüğü," Pakosta'ya göre.
Kararın, AGIT ve ulusal politikayı şekillendirmeye yardım etmesi için Asamble'nin Istanbul Deklarasyonu'na dahil edilmesi düşünülüyor. 50 'den fazla ülkeden gelen parlamenterler kararı ve deklarasyonu 29 Haziran'da başlayacak AGIT PA'nın Genel Kurulu'nda Istanbul'da oylayacak.
Genel Kurul, komite toplantıları ve seçimleri de dahil olmak üzere, basın ve halka açıktır. Toplantılar 29 Haziran ile 3 Temmuz arasında sürecek.
AGIT Parlamenter Asamblesi Avrupa, Orta Asya ve Kuzey Amerika´ya yayılan 57 ülkeden 323 parlamenterin biraraya gelmesiyle oluşmaktadır. Asamble, parlamenter diplomasi için bir forum temin etmekte, seçimleri gözlemlemekte ve siyasi, güvenlik, çevre ve insan hakları konularındaki taahhütleri muhafaza etmek için uluslararası işbirliğini güçlendirmektedir.